Art Nouveau & Jazz in Luik
Als we het over Art-Nouveau in België hebben, hebben we het meestal over Brussel of Antwerpen, maar vergeten daarbij dat in Luik een schitterende collectie Art-Nouveau gebouwen te bewonderen valt. De Waalse stad Luik telt meer dan 200 gebouwen in Art Nouveau stijl.
Deze gebouwen staan voornamelijk in de wijken die aan het einde van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw zijn gebouwd, zoals Fragnée, Fétinne, Botanische Tuin, Sint-Gillis, Sainte-Marguerite, Cointe en in het noorden van Outremeuse. Een van de eerste gebouwen in deze stijl in Luik is het Maison Bénard, gebouwd in 1895 door Paul Jaspar, die de zwager was van beroemde architect Paul Hankar, die samen met Victor Horta, Henry Van de Velde en Gustave Serrurier-Bovy tot de voornaamste architecten van de Art Nouveau in Belgie behoorde. Paul Jaspar was een van de meest actieve architecten in Luik samen met Maurice Devignée en Victor Rogister.
Maison Bénard
De Luikse Art-Nouveau is duidelijk geïnspireerd op de Brusselse bouwstijl, maar kent toch de nodige specifieke verfraaingen, zoals stenen sculpturen (hoofden of bustes), sgraffito en smeedwerk van hoge kwaliteit. De Luikse Art Nouveau verwijst soms - zoals in de eerste werken van Paul Jaspar - ook naar de lokale Maaslandse stijl.
Paul Jaspar had behalve een beroemde zwager - architect Paul Hankar was internationaal bekend - ook nog een beroemde achterneef, namelijk Bobby Jaspar (1926-1963). Het geboortehuis van Bobby Jaspar - een Belgische jazzsaxofonist / fluitist is 'het Jasparhuis' aan de Rue du Vieux Mayeur 44, in 1906 gebouwd en ontworpen in Art Nouveau-stijl door zijn oudoom de architect Paul Jaspar. Een gedenkplaat op het huis herinnert er aan.
Met de Luikse saxofonist Jacques Pelzer, pianist Francy Boland en vibrafonist Sadi maakt Bobby Jaspar deel uit van het jazzensemble The Bob Shot, de eerste 'Be-bob' Jazzband van België. In 1950 ging hij naar Parijs, waar de jazzscene een hoge vlucht nam, dankzij de aanwezigheid van grote Amerikaanse muzikanten en goede lokale muzikanten. Bobby Jaspar werd al snel een van de leidende figuren van de moderne jazz in Parijs. Zijn ongelooflijke saxofoontechniek en gedurfde improvisaties, lyriek en constante zoektocht naar experiment maken hem tot een van de meest gelauwerde Europese jazzmannen van de jaren vijftig.
In Parijs trouwde hij in 1955 met de Amerikaanse pianiste en zangeres Blossom Dearie die hij daar had leren kennen.
Kort na hun trouwen verhuisde Bobby Jaspar naar de Verenigde Staten, waar hij de top van de jazz wereld zou ontmoeten. Zijn Be-bop inspiratie werd hier ook beïnvloed door andere stijlen en Jaspar probeerde zijn zachte saxofoon te combineren met de technieken van Sonny Rollins en Warne Marsh, maar wel altijd met behoud van zijn oorspronkelijke gevoel voor lyriek. Hij was ook een zeer goede jazzcomponist. Bobby Jaspar was erg populair bij Amerikaanse muzikanten en nam deel aan vele opnamesessies, o.a. met Miles Davis, Bill Evans en Donald Byrd.
In 1961/62 keerde hij voor een jaar terug naar Europa, waar hij talrijke concerten gaf in verschillende landen en enkele van zijn laatste opnamen maakte o.a met Chet Baker, de Amerikaanse trompettist en met de Italiaanse pianist Amedeo Tommasi.
Meubels en graf van Gustave Serrurier-Bovy
Hij werd slechts 37 jaar oud en ligt begraven op het kerkhof van Robermont, ook wel de Père-Lachaise van Luik genoemd. En laat op deze begraafplaats nu ook het schitterend Art Nouveau graf te vinden zijn van een van de vooraanstaande architecten van de Art-Nouveau in België: de architect / meubelontwerper Gustave Serrurier-Bovy (1958-1910), die behalve verfijnde meubels ook juwelen, vazen en verlichting ontwierp. En hij had een winkel/atelier, zowel in Luik als Parijs...
Zie hier mijn Art-Nouveau tour in Luik of download the app: PocketSights
Comments