top of page

MODULAIR BOUWEN


Al jaren roept de bouwwereld dat er een verschuiving van de bouwplaats naar de fabriek plaatsvindt. De praktijk is vaak nukkiger dan de werkelijkheid. Er wordt nog steeds, zeker in Portugal, traditioneel gebouwd, maar ook hier rukt het Modulaire bouwen op. Als student bouwkunde herinner ik me een tentoonstelling met het werk van de architecten Ray en Charles Eames en het door hun gebouwde en bewoonde modulaire huis uit 1949. Samengesteld uit prefab elementen en gekocht bij de bouwmaterialenhandel. Het leek wel een droom, gewoon je huis in stukjes kopen bij de bouwmaterialenhandel en het dan zelf in elkaar zetten. De Eames zijn er hun hele leven tot aan hun dood in blijven wonen.

Modulair bouwen kent verschillende varianten, maar de bekendste is de houtskeletbouw variant in “dozen” of ‘panelen”. Zo’n doos of paneel wordt in de fabriek gemaakt en op de bouwplaats in elkaar gezet en daarna - afhankelijk van het afwerkingsniveau bij het verlaten van de fabriek - verder afgewerkt. In portugal zijn er verschillende leveranciers van modulaire concepten.

JULAR (www.jular.pt)

Jular is een familiebedrijf dat al 35 jaar in de houtbouw zit en biedt verschillende types modulaire huizen aan. Het bekendste is het door de architecten Appleton & Domingus ontworpen Treehouse De modules bestaan uit ‘dozen’ van 22m2 die geschakeld worden. De kleinste variant heeft twee modules en is 44m2, de grootste heeft 12 modules en is 264 m2. Modulair bouwen is bij Jular niet goedkoop. De kosten voor een Treehouse variëren volgens opgave van de fabrikant tussen de

€ 750/m2 en €1200/m2 zonder IVA, maar dan wel compleet afgewerkt.

CASAS DE MADEIRA (www.casasdemadeira.com)

Casas de Madeira heeft verschillende standaard modellen, die als bouwpakket te koop zijn. Er zijn momenteel aanbiedingen met korting van b.v. model Verona van 100m2 voor € 20 811,60 incl. IVA. Montagekosten zijn niet inbegrepen en kunnen op verzoek aangevraagd worden voor ieder model.

FRAMEHOUSE (www.frame-house.eu)

Framehouse zit niet in Portugal maar in Riga (Letland) en levert al jaren prefab huizen door heel Europa. Iets voor de zelfbouwer op zoek naar een goedkoop “frame”, maar er moet dan wel nog het nodige afgewerkt worden. Factory kit no 265 van een woonhuis van 265m2 kost € 27.900,- maar bestaat alleen uit ruwe buitenwanden, de binnenwanden en de draagstructuur. Afwerken etc. moet je zelf doen. Reken wel op

€ 2.500,- extra bezorgkosten voor Portugal. Behalve standaard modellen is bij Framehouse ook maatwerk mogelijk.

Vraag altijd of je een voorbeeldproject mag bezoeken en verzeker je van de nodige certificaten en keurmerken t.a.v maatvastheid, droogteklasse, etc.

Andere fabrikanten van Modulaire woningen in Portugal zijn:

MODIKO (www.modiko.pt)

FAZATUACASA (vanguardoption.com)

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page