top of page

Hoe wonen de mensen in de Algarve?


Met deze interessante vraag hield een groot meubelconcern zich bezig voordat ze hun vestiging openden in het zuiden van Portugal. Ze gingen op onderzoek uit en deden de volgende ontdekkingen.


Algemeen: Huizen zijn net zo verschillend al de mensen die erin wonen. Regionale verschillen zijn meestal af te lezen aan leefstijlen, gebruik, bouwvoorschriften en andere factoren. Zo is 73% van de bewoners van de Algarve eigenaar van hun huis en is dit huis van gemiddeld 107 m2 groter dan een doorsnee huis in Lissabon of Porto. Dit levert een familie in het zonnige Algarve echter niet alleen meer comfort, maar ook hogere inrichtingskosten op. Van alle appartementen is 30% geschikt voor 2-3 personen en 23% voor 4 personen of meer. Van alle huizen is 25% vrijstaand, waarvan 22% semi-vrijstaand. Van de huishoudens bestaat 42 % uit 3 of meer personen, 33% heeft een tweepersoonshuishouden en 25% is alleenstaand. Wat betreft kinderen heeft elk kwart van de huishoudens kinderen tussen 0-4, 5-9, 10-14, en 15-19 jaar oud.


Woon- en eetkamer: Net als in heel Portugal, heeft 63% van de huishouden tussen Villa Real de Santo Antonio en Sagres een geïntegreerde woon- en eetkamer. Waarbij 35% aangeeft de eetkamer geregeld samen te gebruiken en 65% alleen maar als ze gasten hebben. De woonkamer wordt gebruikt voor ontspanning, TV, videospelletjes en lezen en als verblijfsruimte met familie en vrienden. Hierdoor hebben woningen in de Algarve vaker meer sofa’s, meestal een 3-zitters in donkerkleurig kunstleer.

Keuken De meeste families in de Algarve gebruiken hun maaltijd in de keuken. In 81% van de gevallen is die keukentafel langer dan 1 m, tegenover 62% landelijk. Ook met 87% van de huishoudens in het bezit van een koel- diepvriescombinatie scoren de inwoners van de Algarve hoger dan de rest van het land. 3/4 van de mensen kookt iedere dag thuis en brengt daarvoor per dag 2 1/2 uur en in het weekend 3 uur in de keuken door. Er wordt niet alleen gekookt in de keuken. Er worden ook gesprekken (51%) gevoerd, TV (28%) gekeken, gasten (19%) ontvangen, huiswerk (10%) gemaakt en van hieruit gewerkt (10%).


De hal Van de huishoudens heeft 68% een hal bij de ingang en is deze 3,4 m2 groot. Ruimte dus om nog meer spullen aan te schaffen en om het vooral “gezellig” te maken. Licht en natuur is hierbij van belang. 2/3 van de ondervraagden wil spaarlampen, 22% kunstlicht, en 16% bloemen en planten.


Slaap- en kinderkamers Deze kamers wordt door de meeste mensen gebruikt om de dag mee te beginnen en te eindigen, maar ook om te lezen (45%) en TV te kijken (43%). Bij de afwerking van de ruimtes heeft donker hout vaak de voorkeur. In bijna 2/3 van de gevallen heeft de slaapkamer een raam in het midden van de buitenmuur. 31% van de slaapkamers heeft een balkon- of terrasraam.

Bijna alle kinderen hebben een eigen kamer in de ouderlijke woning die gemiddeld 11,6 m2 groot is. Er staan in de Algarve echter minder TV’s en spelconsoles dan in de rest van het land. Omdat kinderen graag op de vloer spelen is de keuze van de vloerbedekking natuurlijk belangrijk. De meubels van de kamers hebben alle kleuren van blauw tot paars, maar ook grijs en beige zijn in trek.

Badkamer

Alhoewel in de badkamer het waterverbruik het hoogste is in huis, is slechts 18% van de badkamers in deze regio voorzien van waterbesparende apparaten. Gemiddeld is een badkamer in de Algarve 7,3 m2 en heeft naast een toilet meestal een eenpersoonswasbak, een bidet (82%) en een bad (77%) / douche (23%). Interessant is dat slechts 11% aangeeft in deze ruimte ook hun mobieltje of tablet te gebruiken tegenover 23% in de rest van het land.

Balkon en Terras

Van alle woningen in de Algarve heeft 44% een balkon, meer dan in de rest van het land. Ze kunnen het hele jaar door gebruikt worden. Behalve voor ontspanning dienen ze ook om de was op te hangen. Op 27% van de balkons staan stoelen en in 14% staat er ook een tafel. 14% van de onderzochte woningen bezit een “gesloten” balkon, dat in 2/3 van de gevallen als opslag dient en in 12 % als werkplek wordt gebruikt. Karakteristiek zijn de bijna overal aanwezige “hangende zonweringen” om zo de felle zon te temperen. Werken doet slecht 1% op het balkon. Wel worden de terrassen (20%) bij de woningen vooral gebruikt om er te grillen en buiten te eten.

(Bron: Blog Algarve-Explorer)

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page