top of page

Gezamenlijk wonen, in een voormalige Pousada…


Het is een rustige en zonnige zondagmorgen als ik door de initiatiefnemers Stig (Jørgensen) en Morten (Haastrup) van het coöperatief woonproject wordt rondgeleid door de voormalige Pousade (soort luxe hotel) van São Brás de Alportel. De Pousada van São Brás was een van de eerste van een aantal door de staat gebouwde nationale Pousadas en werd in het jaar 1944 geopend om mede het beginnende toerisme in Portugal te ondersteunen. Er was in die tijd nog de nodige discussie over de plek voor deze Pousada (Sao Bras ligt niet direct aan zee) en er waren dus de nodige stemmen voor een locatie wat dichter bij zee, want het moest tenslotte het visitekaartje van de Algarve worden. Maar het werd toch deze panoramische heuvellocatie in Sao Bras, met zijn verrassend uitzicht op het landschap richting zee. Voor de Pestana groep was deze Pousada jarenlang een van hun topattracties totdat in 2010 ondanks de vele aanpassingen en uitbreidingen de rek er uit was.
De gemeente - als eigenaar - verkocht het in 2014, voor iets minder dan 1 miljoen euro, aan een Deense organisatie, die er met de naam “Coração do Algarve” een coöperatief woongebouw van maakte. In de Portugese kranten wordt het een time-share project genoemd, maar het is een project met gezamenlijk bezit waarin ieder voor niet meer verantwoordelijk is dan voor het inkoopdeel. Een “inkoopdeel” kost D.kr 135.000,- (€ 18.154,-) en geeft recht op 12 weken genot van een appartement met 1 slaapkamer. Bij 2 of 3 slaapkamers ben je het dubbele kwijt. Naast de appartementen zijn er nog de nodige gezamenlijke ruimtes, zoals een eetzaal met keuken (geen restaurant), recreatieruimtes, een zwembad en terrassen. Een snelle rekensom levert voor de 14 appartementen met 1 slaapkamer en de 15 appartementen met 2/3 slaapkamers een inleg op van iets meer dan 2 miljoen euro. Blijft er dus een dik miljoen euro over om de Pousada te verbouwen. Voor de bijna 3000m2 van het complex komt dat neer op ca. €350/m2. Geen budget om meteen luxe dingen mee te doen. De verbouwde appartementen zijn samengesteld uit een bestaande hotelkamer of uit twee samengevoegde hotelkamers. Hetgeen helaas maar beperkte ruimtelijke appartementen oplevert. Een deeleigenaar betaalt verder nog onderhoudskosten en kosten voor verbruik voor iedere 12-weekse periode. Er zijn mensen die 4 aandelen hebben en zo het hele jaar door gegarandeerd een plek in de Pousada hebben. Voor de rest is het veel vergaderen en afstemmen van beleid op persoonlijke wensen en gezamenlijk gebruik.

Het is tijdens de rondleiding duidelijk dat hier een enthousiaste club mensen aan het werk is, waarbij veel door de leden zelf wordt gedaan. Er zijn plannen om op den duur een zorgcomponent in te huren om ook de ouder wordende mens (de meeste leden zijn niet meer piep) tegemoet te komen. Voor de verbouwing die nu plaats vindt, is echter een Portugese aannemer ingehuurd, die driftig aan de slag is met het renoveren van de kamers tot appartementen. Het geeft wel de nodige overlast van tijd tot tijd, want de vakantieverhuur gaat gewoon door. Voor mensen die er meer van willen weten voeg ik de website bij (in het Deens), maar je kunt ook de Engelse versie instellen. Misschien geen slecht idee om in Portugal met een paar vrienden of gelijkgestemden een mooie Quinta te kopen en op den duur - voor de oude dag - een kok en een verpleegster erbij in te huren. Kun je toch weer jaren vooruit…… www.andelshotellet.dk

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page