top of page

Casa Fuzetta, de vorst van Andorra & een gratis beurt in Olhão

Noordelijk van de visserswijk Barreta in Olhão aan de Rua dr. Carlos Fuzeta 27-31 staat een statig herenhuis met op de gevel een plaquette. Op de hardstenen plaquette staat vermeld dat hier dr. Carlos Fuzeta (1872-1942) woonde en overleed Hij was een advocaat met nationaal aanzien. Op internationale conferenties vertegenwoordigde hij Portugal vanwege zijn grondige kennis van het zeerecht. Naast dat hij bekend stond als filantroop was hij ook nog tweemaal burgemeester van Olhão.

“Vorst van Andorra” - Boris Michailovitsj Skossyreff


Het moet wel vanwege zijn filantropische inslag zijn geweest dat deze illustere burger van Olhão in zijn huis tijdelijk onderdak biedt voor niemand minder dan de “Vorst van Andorra”. Boris Michailovitsj Skossyreff een Russische charlatan van adelijke afkomst heeft zich uitgeroepen tot Boris I, vorst van Andorra en daarmee een ruzie uitgelokt met de bisschop van het Spaanse Urgell. Boris Skossyreff heeft via een regentschap van de koning van Frankrijk (troonpretendent van het huis van Bourbon) aanspraak gemaakt op het co-prinsschap van Andorra met als andere co-prins de bisschop van Urgell.


Nadat Boris I in 1934 op last van de bisschop door de Spaanse Guardia Civil wordt gearresteerd en een paar maanden later aan Portugal wordt uitgeleverd, verblijft hij een aantal maanden in Olhão. Hier dwingt zijn flamboyante aristocratische verschijning met monocle respect en sympathie af bij de eenvoudige lokale vissersbevolking. Zijn nieuwe vriend Dr. Carlos Fuzeta regelt naast onderdak ook nog een paspoort voor hem waarmee deze statenloze oplichter en troonpretendent vervolgens naar Genua kan reizen. Het leven van Boris I kent later nog vele arrestaties, mede door de schimmige werkzaamheden die hij in de oorlog verricht voor Britse, Duits en Russische geheime diensten. In 1948 wordt hij zelfs veroordeeld tot 25 jaar dwangarbeid in een Siberisch kamp. Hij komt echter al na een paar jaar vrij en leidt daarna tot aan zijn dood een teruggetrokken bestaan aan de zijde van zijn Franse vrouw in Duitsland. De oudste bewoners van Olhão herinneren zich nog altijd de illustere en spraakmakende verschijning van de “Vorst van Andorra” in de straten van Olhão en kunnen er smakelijke verhalen en anekdotes over vertellen.

“O Convento” van architect Filipe Monteiro


Na de dood van dr. Carlos Fuzeta wordt het pand in twee gebouwen opgesplitst en raakt het danig in verval. Op een zeker moment komt een gedeelte van het pand in het bezit van de al jaren in Olhão woonachtige Brit Piers de László, schilder en kleinzoon van de beroemde Philip de László. Deze succesvolle bohemien en kunstenaar heeft het idee opgevat zo veel mogelijk panden in Olhão op te kopen en ze zo te behoeden voor sloop. Hij heeft ook nu nog altijd meer dan 20 beeldbepalende panden in Olhão in bezit, maar was altijd drukker met aankopen dan met ze op te knappen. Het opknappen van casa Fuzeta komt pas mede in een stroomversnelling als Piers de László aan architect Filipe Monteiro vraagt om er plannen voor te maken. In dezelfde tijd slaagt een groep verontruste burgers van Olhão er in om het pand als “beschermd monument’ geclassificeerd te krijgen. Architect Filipe Monteira die na een jarenlang verblijf in New York in Olhão is neergestreken heeft met het opknappen van het zwaar verwaarloosde “O Convento” aan de Travesse António Bento 10 al laten zien hoe je op een zorgvuldige, traditionele maar eigentijdse wijze zo’n complexe restauratie aanpakt in Olhão.


Luxe retraite Casa Fuzetta


Echter voor een echte doorbraak bij de aanpak van Casa Fuzetta zorgt het Britse advocatenechtpaar Tara en Jonathan Donovan. Ze hebben via hun werkzaamheden voor topkok Jamie Oliver het stadje Olhão leren kennen en zijn meteen verkocht als ze het uit een- en twee verdiepingen bestaande gebouwencomplex met dakterrassen, uitzichtpunten, een toren met gekleurde glas-in-lood ramen in eclectische gotische stijl en de geweldige patio zien. Ze besluiten beide gebouwen te kopen, te restaureren en er een luxe retraite van te maken. Het is misschien wel een van de mooiste retraites van Europa met een zwembad op het dak en vanaf het Yoga terras een formidabel uitzicht tot aan het water over de “Kubistische” stad met zijn witte pastiche van platte daken die zo kenmerkend is voor de Noord-Afrikaanse architectuur van Olhão. Gedomineerd door miranten (blokvormige dakopbouw met terras), contra-miranten, kubistische schoorstenen, licht gewelfde platte daken en trappartijen met fraaie krullen aan het einde van de wit gestucte balustrades. Maar niet alleen de fraaie architectonische details zijn er vanaf het dakterras zichtbaar, ook soms de buurvrouw die de was op hangt en dan vaak met een vrolijk ‘bom dia” de gasten verwelkomt. In Casa Fuzeta kunnen 24 gasten logeren. Vanaf € 1600,- / nacht en met Kerstmis voor € 2.750,-/nacht wordt je door het “huisteam” helemaal in de watten gelegd. Het is behalve voor vakanties ook af te huren voor workshops, evenementen en foto shoots.


MiniMercado & Adult Entertainment aan het Largo o São Joao Deus


Het is een luxe eiland, maar wel helemaal omgeven door de rauwe werkelijkheid van Olhão. Om de hoek aan het pleintje met net iets te veel geparkeerde auto’s, hangen voor de deur van de Minimercado vaak wat morsige mannen die luidruchtig discussiëren met de nodige flesje Sagres in de hand en achter de kiezen. In het pand er tegenover zit een “Adult Entertainment Club” zoals op het dicht geplakte raam naast de deur met bel staat aangegeven. Er doet een verhaal de ronde dat het gebouw onlangs te koop stond en een Nederlands stel heeft er wel belangstelling voor. Om het te kopen, op te knappen en er appartementen in te maken. Ze zijn bijna zo goed als rond met de vader en eigenaar van het complex, maar op het laatst gaat de verkoop toch niet door. Als ze naar de reden vragen zegt de vader. “Ja, ik wil wel verkopen, maar mijn beide zonen willen niet”. “Zolang ze nog iedere vrijdag een “gratis beurt” krijgen in de club hieronder peinzen ze er niet over om in te stemmen met de verkoop”. “Ze zijn mede-eigenaar dus voorlopig wordt het nog niets”.Commenti


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page