top of page

Over putdeksels in Chandigarh & Le Corbusier en een wandeling door de stad Olhão

In Chandigarh, de door beroemde Franse architect Le Corbusier in de jaren ’50 ontworpen stad, ligt het geld letterlijk op straat. Le Corbusier, die er niet voor terug schrok om deze nieuwe stad in India tot in het kleinste detail te ontwerpen, ging zelfs zover om ook de putdeksels in de straten van Chandigarh te voorzien van het stedenbouwkundig ontwerp van de stad. Nadat in 2014 in de Parijse galerie Laffanour een exemplaar ter veiling werd aangeboden en ook nog eens voor de prijs van bijna €15.000 verkocht werd, ontstond er een ware run op deze gietijzeren straatversierselen. Op een geven momentjes was het ’s avonds dan ook levensgevaarlijk om door de stad Chandigarh te rijden, omdat je zomaar in volle vaart in het donker met je auto in een gat in de weg kon blijven steken, waar de putdeksel door een “verwoede verzamelaar” was verwijderd. Gelukkig zijn er nog zo’n 2224 exemplaren in de stad over, die de afdeling erfgoed door verhoogd toezicht wil beschermen.


Sinds het verhaal over de putdeksels in Chandigarh kijk ik, als ik een nieuwe stad bezoek, altijd zeer geïnteresseerd naar beneden om te zien of er bijzondere exemplaren tussen de gegoten putdeksels zitten, die de straten sieren. Zo ook op een van de wandelingen door mijn nieuwe habitat Olhão in de Algarve in Portugal. Wat vooral opvalt is het grote aantal en de grote verscheidenheid in maten van de putdeksels en andere afsluitingen van infrastructuur die in de straten te vinden zijn. Vooral de exemplaren met fraaie geometrische motieven - waarschijnlijk te danken aan de vroegere Moorse cultuur in deze contreien - en voorzien van heldere teksten als “C.M.O. Saniamente Pluvial", “Esgotos” en "Aguas Pluviais”, vallen op tussen de fraai gegoten gietijzeren exemplaren. Onderstaand een fotoselectie uit het aanbod na een rondje rondom ons appartement aan de rand van de stad.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page